Дослідження

 

В рамках діяльності інституту проводяться наукові дослідження, спрямовані на підвищення теоретичного і практичного рівня роботи з клієнтами.

Основними цілями наших досліджень є порівняння менталітету Західної та Східної Європи у всіх сферах його прояву. Результати завершених проектів висвітлюються у наукових статтях, монографіях, аналітичних доповідях на конференціях та оприлюдюються у вигляді збірників, періодичних друкованих видань та в електронному вигляді.

 


Актуальні проекти

 

Generation Innovation across Europe

                                              Покоління інновацій в Європі

Generation Innovation across Europe

                                              Покоління інновацій в Європі

Короткий опис проекту:

Інноваційна мета цього проекту є надання підтримки молодим талантам у Європі в галузі соціальних та культурних дисциплін! Члени команди будуть відібрані з 4
різних країн Європи, 4 відомі університети беруть участь у підтримці проекту:  Університет Зиґмунда Фройда у Відні (Австрія), Український Католицький Університет Львів (Україна), Університет Отто-фон-Гюріке Магдебург (Німеччина) та Університет Палацького Оломоуц (Чеська Республіка).

Майбутнє Європи залежить від наступного покоління. Проте не завжди це належними чином береться до уваги, особливо в країнах Східної Європи. Тому ми хочемо підтримати молодих вчених в 4-х європейських країнах, щоб спільно дослідити те, що є актуальним і інноваційним для молодого покоління.

В рамках попереднього дослідження в Університеті Зіґмунда Фройда у Відні було
опитано 100 молодих людей щодо їхнього уявлення про майбутнє, їхні мрії та прагнення. З точки зору інноваційного потенціалу молоді існують великі відмінності між міськими і сільськими місцевостями, а також між країнами Західної та Східної Європи. Ідеї, які працюють в якомусь одному місці, не завжди стають успішними в іншому. Через нашу партнерську мережу університетів Європи (Австрія, Німеччина, Чехія та Україна) ми маємо намір дослідити рушійні фактори інновацій серед молодих людей, які походять з різних соціальних, культурних і національних традицій.

Сприяння кооперації "інноваційних молодих дослідників" в Європі

Молодь живе сьогодні в умовах кризи та скептицизму, що впливає на їх розуміння минулого, сьогодення і майбутнього. Ми маємо намір дослідити подібності та відмінності серед молодих людей в рамках міжнародної співпраці університетів Австрії, (Східної) Німеччини, Чеської Республіки та України. Таким чином ми хотіли б налагодити зв'язок з регіональними університетами у Львові, Оломоуці, Магдебурзі для того, щоб компенсувати їх слабші конкурентні позиції у порівнянні до столичних університетів. В рамках запропонованого дослідницького проекту партнери нашого науково-практичного консорціуму будуть ділитися своїми знаннями й досвідом в таких міждисциплінарних напрямках, як  культурна психологія, психотерапія та методологія якісного дослідження (Університет Зіґмунда Фройда у Відні), історія та історична антропологія (Університет Отто-фон-Гюріке у Магдебурзі), теорія культури споживання та філософії мистецтва (Університет Палацького в Оломоуці), журналістика і психологія (Український Католицький Університет у Львові) і т.д.

План

Січень 2016: Початок проекту

Відбір кандидатів, створення консорціуму, підготовка робочих груп з емпіричного дослідження

Лютий 2016: Перша зустріч партнерів (Львів, Україна)

Знайомство членів групи, дослідницький семінар  та підготовка емпіричного дослідження, презентація європейських і національних дослідницьких фондів.

Лютий-квіт ень 2016: Дослідження Фаза 1

Польові дослідження та групові обговорення проекту в чотирьох містах-учасниках.

Квітень 2016: Друге засідання партнерів (Оломоуц, Чеська Республіка)

Презентація попередніх результатів та спільний семінар з аналізу даних, обговорення стратегії вибірки для дослідження фази 2; обговорення способів посередництва і розповсюдження; обговорення варіантів застосування подальших національних і європейських науково-дослідних програм фінансування.

Квітень-липень 2016: Дослідження Фаза 2

Аналіз даних і стратегічний збір додаткових даних; підготовка заявок на програми фінансування подальшого дослідження.


Липень 2016 :. Третє засідання партнерів (Магдебург, Німеччина)

Мета: порівняльний аналіз даних результатів; планування спільних стратегій посередництва та розповсюдження, планування заключної презентації проекту.


Листопад 2016: Заключна презентація (Відень, Австрія) / Кінець проекту


Корисний вплив проекту


Суспільство в цілому отримає користь від інноваційного потенціалу молодих людей, які будуть 1)  краще освічені, 2) чутливі до культури, і 3) здатні спільно працювати в рамках міжнародних та міждисциплінарних проектів. Крім того, цей проект сприяє обміну знаннями та досвідом в межах партнерства інституцій різних країн Європи.

Проект сприятиме покращенню науково-дослідницького потенціалу інституцій-партнерів, а також надасть молодим вченим унікальну можливість реалізувати власні задуми в рамках фундаметнальних та прикладних досліджень.

 Ми сформуємо стратегічне європейське партнерство між  «інноваційними молодими дослідниками" (та їх університетами), що дозволить їм спільно претендувати на участь у подальших європейських фондах. Наступним кроком стане заявка на участь в одній з найбільших програм фінансування (наприклад, ERASMUS CEEPUS, FWF, OeAD, HORIZON 2020 і т.д.). Очікуємо, що це допоможе молодим учасникам проекту зробити наступний крок вгору по сходах інноваційності.

 

 

 

 

Погляд на інше. Віденці та львів´яни: погляд один на одного. 

Реконструктивні дослідження на базі приватних фотографій.

 

Ціллю цього емпіричного дослідження є виявлення спільного та відмінного в орієнтирах поведінки та конструкціях дійсності українських та австрійських фотографів. Емпіричний підхід здійснено через аналіз приватних фотографій, які українці та австрійці зробили під час їхнього взаємного перебування у Відні та Львові. Дослідження базується на фото-інтерпретації за Документальним методом.

На базі спільного позанаціонального орієнтиру на австрійське, старе і контрастне були виведені два типи різного погляду: серед українських фотографій документується «естетично привласнюючий» погляд, який є статичним і контрольованим і в якому реконструюється в майбутнє скерований погляд вверх на ексклюзивне, впорядковане та інсценізоване. В австрійських фотографіях документується «документально дослідницький» погляд – він є фактичним та спонтанним, нейтрально спрямований на хаотичне, проте автентичне минуле і на анонімні розіндивідуалізовані маси. Обидва типи погляду вказують, мабуть, на спільність та відмінність соціокультурного розвитку, який львів´яни та віденці пройшли в своїх містах за останні століття.

Керівник дослідження: Наталя Гампль

Науковий керівник: Аглая Пшиборскі

 


Eurŏpcity. «Своє» в «іншому» місті».

Мета проекту: Підтримка «зрощення» Європи через активність її мешканців: створення нових, продуктивних контактів в інших містах. Проект скерований на активацію, методологічну реконструкцію та резонанс комунікативного ресурсу мешканців Львова та Донецька.

  1. В рамках цього проекту повинен бути сконструйований експериментальний простір для реального досвіду трансрегіональної cпівпраці так, щоб учасники проекту опинились перед творчим викликом, коли інше місто стає полем для пошуку не іншої, а власної ідентичності, в обхід стереотипних комунікаційних схем.
  1. При цій умові буде проведена 5-денна робота 4-х команд у Львові над створенням культурного продукту: завдання полягатиме в тому, щоб за допомогою фотоапаратів і відеокамер учасники знайшли дефініцію власної культурної ідентичності у невідомому культурному просторі. Тобто, донеччани спільно з львів´янами шукають, дискутують і фіксують у Львові, на базі конкретних інституцій, сюжети, які б презентували також квінтесенцію життя в Донецьку.
  2. Презентації готових робіт (короткі візуальні презентації) та фуршет: через реальний досвід співпраці учасники тренуватимуть навики надрегіонального спілкування, а їхні вдалі готові культурні продукти покажуть спільну базу Львова та Донецька.

Найбільш вдалі роботи будуть показані в короткометражній документальній стрічці «Юропсіті» а культурний продукт учасників (короткі візуальні презентації) стане предметом дослідження та пройде наукову рекострукцію на базі Документарного методу. Будуть знайдені функціональні механізми діалогу та структури кооперації між обома містами.

Інтерес та резонанс рефлексії заданої проблематики в гуманітарному середовищі буде простимульовано завдяки:
  • під час перебігу проекту в електронному просторі буде відбуватися дискусійний форум на тему «Що об´єднує міста Львів і Донецьк?»  До участі запрошені політологи, культорологи, історики та соціологи.
  • в рамках круглого столу відбудеться дискусія експертів та учасників проекту на тему: «Що об´єднує міста Донецьк і Львів», організована як  фокусний  міждисциплінарний аналіз комунікативної складової командної роботи.

Керівники проекту: Наталя Гампль та Оля Шишак